Hoe ziet het Filipijnse schoolsysteem eruit?

Margaretha Louise Vernooij

De Filipijnen zijn een land in Zuidoost-Azië, bestaande uit 7641 eilanden. Met meer dan 100 miljoen inwoners heeft het land een rijke natuurlijke omgeving, maar het is ook kwetsbaar voor natuurrampen zoals aardbevingen en tyfoons. Door de geschiedenis heen is het land beïnvloed door zowel Spanje als de Verenigde Staten, wat te zien is in de cultuur, religie en het onderwijssysteem.

Het Onderwijssysteem in de Filipijnen

Onderwijs is in de Filipijnen verplicht en gratis voor kinderen van zeven tot twaalf jaar. De meeste kinderen gaan naar openbare scholen, terwijl kinderen uit rijke families vaak naar privéscholen gaan. Het onderwijssysteem lijkt veel op dat van de Verenigde Staten. Kinderen beginnen op hun zevende met de basisschool, die ze op hun twaalfde afronden. Daarna gaan ze vier jaar naar de middelbare school.

In 2017 werd het nieuwe K-12 onderwijssysteem ingevoerd, waardoor kinderen nu tot hun achttiende leerplichtig zijn. Dit betekent dat ze na de middelbare school nog twee jaar extra onderwijs volgen voordat ze naar de universiteit of een beroepsopleiding kunnen gaan.

Uitdagingen en Kwaliteit van het Onderwijs

Ondanks de inspanningen om het onderwijs te verbeteren, zijn er nog veel uitdagingen. De kwaliteit van het onderwijs verschilt sterk tussen de stad en het platteland. Stedelijke scholen hebben betere faciliteiten en meer gekwalificeerde leraren, terwijl scholen op het platteland vaak te weinig middelen hebben en een tekort aan goed opgeleide docenten.

Daarnaast is er het probleem van de taalbarrière. Hoewel Engels en Tagalog de officiële talen zijn, spreken veel kinderen thuis een lokale taal. Dit maakt het voor sommige kinderen moeilijker om te leren, vooral op het platteland waar minder toegang is tot goed Engels onderwijs.

Conclusie

Het onderwijssysteem in de Filipijnen laat de complexe geschiedenis en de huidige sociale en economische problemen van het land zien. Hoewel er stappen worden gezet om de leerplicht te verlengen en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, blijft het een uitdaging om alle kinderen toegang te geven tot goed onderwijs. Onderwijs speelt een cruciale rol in het verbeteren van kansen en het bouwen van een betere toekomst voor de kinderen in de Filipijnen.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.